BIZNES • RELACJE • WIEDZA • TRENDY
IV KONGRES MIĘSNY 2019
W czwartek 28 lutego 2019 roku w stołecznym Hotelu Marriott odbył się IV Kongres Mięsny 2019, któremu
towarzyszyło rozstrzygnięcie plebiscytu na najlepsze stoiska mięsno-wędliniarskie. W wydarzeniu wzięło
udział blisko 400 gości, w tym przedstawiciele producentów (właściciele, członkowie zarządów, dyrektorzy
handlowi, dyrektorzy zakupów, dyrektorzy marketingu, dyrektorzy ds. strategii i rozwoju) oraz spożywczych
sieci handlowych wszystkich formatów i hurtowni (osoby zarządzające, dyrektorzy handlowi, dyrektorzy
zakupów, dyrektorzy marketingu, category managerowie, managerowie ds. private labels), jak również
dostawcy usług.
Podczas panelu dyskusyjnego i w prezentacjach eksperci dyskutowali na temat kondycji firm z sektora
mięsnego, zagrożeń i perspektywy związanych z produkcją, a także trendów konsumenckich.
Moderatorami dyskusji byli dziennikarze „Wiadomości Handlowych”: Łukasz Rawa i Cezary Szczepański oraz
Karol Bujoczek, redaktor naczelny magazynu „Top Agrar Polska”.
Kongres poprowadził dziennikarz telewizyjny Sławomir Siezieniewski.
Konferencji jak co roku towarzyszyły targi produktów mięsnych i usług dedykowanych temu sektorowi.
Swoje wyroby zaprezentowały m.in. firmy z Polski, Irlandii i Belgii. Specjalnie dla zwiedzających wystawcy
przygotowali degustacje i life cooking. Strefa wystawiennicza była również miejscem licznych spotkań
i rozmów kuluarowych. Szczególnym zainteresowaniem uczestników cieszyły się aranżowane przez
organizatora spotkania face to face, odbywające się w kameralnych salach.
Po części merytorycznej, podczas uroczystej kolacji ogłoszono wyniki plebiscytu na najlepsze stoiska mięsnowędliniarskie.
W tym roku o tytuł ten ubiegało się blisko 300 placówek z całej Polski. Selekcji kandydatów
dokonali redaktorzy magazynu „Wiadomości Handlowe”, którzy wytypowali finalistów w trzech kategoriach:
• Placówki z ladą chłodniczą do 10 mb
• Placówki z ladą chłodniczą o łącznej długości powyżej 10 mb
• Specjalistyczne sklepy mięsne.

Zwycięzców oraz wyróżnionych wyłoniło 18 jurorów – prezesów i dyrektorów czołowych firm produkujących
mięsa i wędliny oraz specjalistów i przedstawicieli organizacji branżowych. W każdej kategorii oprócz nagrody
głównej przyznano także dwa równorzędne wyróżnienia oraz dwa dyplomy za wejście do finałowej piątki
najlepszych sklepów.

//]]>