V KONGRES MIĘSNY 2020

W czwartek 27 lutego 2020 roku w hotelu Sofitel Warsaw Victoria odbył się V Kongres Mięsny 2020, któremu towarzyszyło rozstrzygnięcie plebiscytu na najlepsze stoiska mięsno-wędliniarskie. W wydarzeniu wzięło udział ponad 400 gości, w tym przedstawiciele producentów (właściciele, członkowie zarządów, dyrektorzy handlowi, dyrektorzy zakupów, dyrektorzy marketingu, dyrektorzy ds. strategii i rozwoju) oraz spożywczych sieci handlowych wszystkich formatów i hurtowni (osoby zarządzające, dyrektorzy handlowi, dyrektorzy zakupów, dyrektorzy marketingu, category managerowie, managerowie ds. private labels), jak również dostawcy usług.

Kongres otworzył swoim przemówieniem Jan Krzysztof Ardanowski, minister rolnictwa i rozwoju wsi. W programie znalazło się 7 prezentacji i 3 panele dyskusyjne, podczas których eksperci dyskutowali na temat wyzwań dla firm z sektora mięsnego, zagrożeń i perspektyw związanych z produkcją, a także innowacji i trendów konsumenckich.

Moderatorami dyskusji byli dziennikarze „Wiadomości Handlowych”: Łukasz Rawa i Michał Kokoszkiewicz oraz Anna Kurek, redaktor magazynu „Top Agrar Polska”. Kongres poprowadził dziennikarz telewizyjny Sławomir Siezieniewski. Konferencji jak co roku towarzyszyły targi produktów mięsnych i usług dedykowanych temu sektorowi.

Swoje wyroby zaprezentowały firmy z Polski i z zagranicy. Specjalnie dla zwiedzających wystawcy przygotowali degustacje i life cooking. Strefa wystawiennicza była również miejscem licznych spotkań i rozmów kuluarowych. Szczególnym zainteresowaniem uczestników cieszyły się aranżowane przez organizatora spotkania face to face, odbywające się w kameralnych salach.

Po części merytorycznej, podczas uroczystej kolacji ogłoszono wyniki plebiscytu na najlepsze stoiska mięsno-wędliniarskie.

W tym roku o tytuł ten ubiegało się blisko 300 placówek z całej Polski. Selekcji kandydatów dokonali redaktorzy magazynu „Wiadomości Handlowe”, którzy wytypowali finalistów w trzech kategoriach:

1. Placówki z ladą chłodniczą do 10 mb.

2. Placówki z ladą chłodniczą o łącznej długości powyżej 10 mb.

3. Specjalistyczne sklepy mięsne.

Zwycięzców oraz wyróżnionych wyłoniło 21 jurorów – prezesów i dyrektorów czołowych firm produkujących mięsa i wędliny oraz specjalistów i przedstawicieli organizacji branżowych. W każdej kategorii oprócz nagrody głównej przyznano także dwa równorzędne wyróżnienia oraz trzy dyplomy za wejście do finałowej piątki najlepszych sklepów.